CatBus Cake from Totoro | トトロのネコバスのケーキ

(日本語のレシピは以下にございます。)

CatBus Cake from Totoro

Ingredients (makes one cake)

– 2 pound cakes (recipe below)
– 8 tbsp butter
– 3 cups icing sugar
– 6 tsp milk
– 8 donut holes (timbits)
– 2 red jelly beans
– slivered almonds
– brown, yellow and black food colouring

For the Icing:

1. Sift the icing sugar and mix together with the butter with a spoon.
2. Add the milk a tablespoon at a time until the icing becomes thick, like a paste or the consistency of soft cream cheese.

Assembling the CatBus

1. Cut the ends off of one of the loaves. Cut about a 5-6 centimeter slice from one end, and a 1-2 centimeter slice from the other.
2. Use the 5-6 centimeter thick slice as the cat’s head, and cut it into a circular shape. With the remaining scraps of cake, use two triangle-shaped pieces of cake as the ears, reshaping as necessary.
3. With the second, unused loaf, cut it in half and use one half for the tail. Cut that half into a crescent shape, and continue shaping it until it fits nicely against the body of the catbus, which is the loaf used in step 1.
4. Even the sides of the catbus’ body by cutting a thin slice (about 1 cm) of cake from each side of the loaf. Then cut the top edges of the body, giving the body a smoother-looking shape.
5. Line up the donut holes (timbits) along the sides of the catbus, and secure these as well as the tail, head and ears to the body with toothpicks.

How to Decorate CatBus

☆It’s very difficult to move to cake after icing and decorating it, so before you begin the icing process, it is recommended to move it onto the plate you will use for serving ☆

1. Divide the icing into two bowls, and then take a small amount of icing and divide that into a further three small bowls.
2. With food colouring, colour the icing in the bigger bowls a brown and a light yellow colour. Colour the icing in the smaller bowls black and a bright yellow, and leave the third bowl of icing white.
3. With a small, round tip piping tip, draw the eyes of the catbus onto the cat’s face, using the bright yellow icing. Using the same icing tip and the white icing in the smaller bowl, pipe the cat’s smile onto the cake. With the black icing, pipe the details of the smile and eyes.
4. Next, using a star tip icing tip, pipe on the fur of the catbus using the brown and light yellow icing in the big bowls. It is helpful to look at a picture of the catbus while doing this, to achieve a similar fur pattern. Tip: This kind of icing dries quite quickly, so be sure to place the red jelly beans for the bus sign and nose right after you pipe the icing onto that area.
5. For the toenails, stick three almond slivers into the base of each donut hole.

Serve and enjoy!!

☆Key Points☆

– depending on the weather and humidity, the amount of milk that the icing sugar will absorb differs
– the icing dries quickly, so add any decorations as soon as you pipe the icing in that area
– be sure to put the cake onto the plate you plan to serve it on before you pipe the icing on

Sour Cream Pound Cake

Ingredients (makes 2 loaves)

– 3 cups flour
– ¼ tsp baking soda
– a pinch of salt
– 1 cup butter, softened to room temperature
– 3 cups sugar
– 6 eggs, separated
– 1 tsp vanilla extract
– 1 tsp lemon extract
– 1 cup sour cream

Directions

1. Sift the flour, salt and baking soda together.
2. In a separate bowl, cream butter and sugar until white and fluffy.
3. Add egg yolks one at a time, beat well after each addition. Stir in vanilla and lemon extract.
4. Add flour mixture and sour cream alternatively, beating until well blended.
5. Beat egg whites until still, and fold into batter.
6. Pour into 2 greased and floured 9″ x 5″ loaf pans, and bake at 350F for 40 minutes.
7. Cool in the pan for 10 minutes, then invert onto a wire rack and cool completely.

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トトロのネコバスのケーキ

材料(1ケーキ分)

パウンドケーキ 2個 (レシピは以下にございます。)
バター 大さじ8
粉糖 カップ3
牛乳 小さじ6
ひと口ドーナツ 8個
赤色のゼリービーン 2個
スライスアーモンド
茶色、黄色と黒の食用色素

アイシングの作り方

1.ふるいにかけた粉糖をバターとスプーンで混ぜ合せる。
2.アイシングがペーストやクリームチーズのように厚くなるまで、牛乳を少しずつ①に加える。❤ポイント:天気や湿度などによって粉糖が吸い込む牛乳の量が異なりますので、牛乳を少しずつ加えるのは大事です❤

ネコバスの組み立ての仕方

1.1個のケーキの両端をカットする。上の端から5~6センチの部分を切り取って、下の端から1~2センチの部分を切り取る。
2.厚さ5~6センチの部分でネコバスの頭を作って、丸型に切る。頭から切って残っているケーキを三角形2個をネコバスの耳として使う。
3.残っている1個のケーキを半分に切って、半分をネコバスのしっぽとして使う。三日月の形に切って、ネコの体にきれいにつけられるように形作る。
4.①のケーキの側面を薄く切って(1センチぐらい)を平らにする。ケーキの上の表面の角を切り取る。
5.ひと口ドーナツをケーキ(ネコバスの体)の側面に並んで、つまようじでドーナツ、しっぽ、頭と耳を体に固定する。

ケーキの飾り方

☆アイシングを塗る後に、ケーキを他の皿などに移しにくいので、塗る前に最後にケーキを置きたい大皿に置いておく☆

1.アイシングを2等分に分けて、ボウルに入れる。一つのボウルからアイシングを少し取って、3等分に分けて、小さいボウルに入れる。全部で大きいボウルを2つと小さいボウルを3つになる。
2.大きいなボウルに入っているアイシングを薄い黄色と茶色を食用色素で着色して、小さいボウルに入っているアイシングを黒色、黄色、とそのままの白色にする。
3.まず、細い丸型の口金で小さいボウルの黄色のアイシングでネコバスの目をケーキに描く。同じ口金で白色のアイシングで、ネコバスのほほえみとバスの窓を描く。黒色のアイシングで目とほほえみの詳細のところを描く。
4.次、茶色と薄い黄色のアイシングを星型の口金でネコバスの毛を作る。飾りながら、ネコバスの写真を見ると便利です
☆ポイント:アイシングははやく乾燥するので、バスの赤色のゼリービーンの電気サインや鼻をアイシングを塗るとすぐつけると簡単に固定できます❤
5.ドーナッツの足指のつめとして各足にスライスアーモンドを3つつける。

完成です!!

☆コツ・ポイント☆

・天気や湿度などによって粉糖が吸い込む牛乳の量が異なります。
・アイシングははやく乾燥するので、付けたいものをアイシングを塗るとすぐつけると簡単に固定できます。
・アイシングを塗る後に、ケーキを他の皿などに移しにくいので、塗る前に最後にケーキを置きたい大皿に置いておくと簡単です。

 サワークリームのパウンドケーキ

材料(2個分)

中力粉                                カップ3
ベーキングソーダー(重曹)            小さじ1/4
塩           少々
バター(室温にもどす)     カップ1
砂糖     カップ3
卵(卵黄を卵白と分けた)                6個
バニラエッセンス     小さじ1
レモンエッセンス     小さじ1
サワークリーム           カップ1

作り方

1.中力粉、塩とベーキングソーダをふるいにかける。
2.別のボウルにバターと砂糖を白く、クリーム状になるまで泡立てる。
3.卵黄を1個ずつ加えて、よく混ぜて、バニラエッセンスとレモンエッセンスを加える。
4.①とサワークリームを2~3回に分けて、交互に加えて、よく混ぜる。
5.卵白を固くなるまで泡立て、ゴムぺらで④にさっくり混ぜる。
6.バターを塗って中力粉を少々まぶしたパウンドケーキ型を2つに分けて、176℃のオーブンに40分に焼く。
7.焼き上がったら、10分にパウンドケーキ型に冷まして、ケーキクーラーに取り出し室温に冷ます。

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